A Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.
Ön itt jár: > >

FÚRÁS: érdekességek a „legegyszerűbb” munka szerszámairól.

Juhász Barnabás
FÚRÁS: érdekességek a „legegyszerűbb” munka szerszámairól.

A fúró nélkülözhetetlen szerszám! Akár barkácsol, akár az iparban dolgozik, szinte elkerülhetetlen, hogy valamit ne kelljen kifúrni!

Ekkor használhatunk kézi fúrógépet, akkus, elektromos vagy esetleg levegős meghajtású gépet, emellett van állványos, oszlopos, illetve mágnestalpas géptípus is. A szerszámgép kiválasztása nagyon fontos, de még fontosabb az, hogy milyen fúrószár van a gépben! Sokan sajnos a barkácsbolt kínálatából vásárolnak, több-kevesebb sikerrel „erre jó lesz” alapon, viszont a tapasztalt szakemberek tudják, hogy a megfelelő szerszámon nem szabad spórolni, mert a gép is rámehet egy rossz döntésre!

De hogy mit és mivel fúrjunk? Megkülönböztetünk: a fúrandó anyag, a gépen lévő befogó tokmány, a fúrószár anyaga, bevonata és mérete szerinti szerszámokat.

A fémfúró különböző anyagból készülhet, pl.: HSS, HSS-CO, illetve különböző bevonattal pl.: titán, felületkezeléssel, különböző kialakításokkal találkozhatunk, pl.: hengeres, morsekúpos vagy lapolt hengeres szárral, ugyanakkor a fémfúró rövid, hosszú és extra hosszú kivitelben is rendelkezésünkre állhat.

Fontos a megfelelő hűtőfolyadékról vagy vágó-üregelő, másnéven fúróspray-ről is gondoskodni, hiszen a szerszám élettartamát nagy mértékben növeli, emellett a használatával jobb lesz a furat minősége is.

Fúrószár hűtése fúrás közben hűtő-kenőfolyadék alkalmazásával

Fafúrás esetén puhafához, keményfához, különböző hosszúságban, hengeres, de akár SDS-PLUSZ befogással is kaphatunk fafúrót, illetve FOSTNER típus HSS és keményfémlapkás éllel is találkozhatunk, de födém és gerenda vagy zsaluzat fúrásra is különböző szerszámot tudunk választani.

Betonfúrók esetében is átmérő, hosszúság, befogási mód szerint is választhatunk megfelelő szerszámot, de a fúróhegy végén lévő keményfém lapka, a vágóél száma alapján is, ami megtalálható 2, 3, 4-élű kivitelben egyaránt, és még nem is beszéltünk a koronafúrókról, gyémántfúrókról, és a ratio rendszerekről, amelyek a kívánt méretre összeépítendő elemekből állnak!

Hosszú betonfúró és fúrógép

Létezik még lépcsősfúró, akár acél, INOX, vagy éppen műanyagok, alumínium fúrására. Használhatunk kétoldalas, és ponthegesztés fúrókat, elsősorban karosszéria javításánál, de a központfúrók az esztergályosok nélkülözhetetlen szerszáma, szintén anyaga, mérete és formája alapján kiválaszthatja kínálatunkból a megfelelőt. Itt szeretném megemlíteni, hogy van egy úgynevezett kombinált menetfúró típus is, amelyet vékony (maximum a menetátmérőjű) anyagok, lemezek menetelésére ajánlunk, (megtalálható: menetszerszámok, gépi, bit befogású menetfúrók) kategóriában, de erről bővebben később.

Ez a nem kevés lehetőség, ami rendelkezésünkre áll, és még nem is beszéltünk a menetfúrókról!

Nem is csoda, ha nem mindenki tud helyesen dönteni egy ilyen, elsőre egyszerűnek tűnő szerszám beszerzésénél és helyes használatáról. A felesleges pénzkidobás érdekében, fontos tudni, mi az, amit ki kell fúrni! Például: a fémfúró nem betonfúró! Tuti, hogy nem fog jól végződni, és a szerszám is a kukában végzi! Mivel ilyen sokféle eszköz áll rendelkezésünkre, muszáj fejezetekre bontani a fúrással kapcsolatos blogbejegyzésünket.

A következő részben a fémfúrókkal fogok foglalkozni, sokkal részletesebben, mivel a legtöbben talán ezt használják, és nembiztos hogy jól!

Az iSzerszám webáruház kínálatában szinte mindenre van kiváló minőségben, megfelelő fúró, akár db-ra, akár készletben szeretné megvásárolni.

Köszönöm, hogy végig olvastad, kérdéseiddel bátran keress, akár telefonon is, +36-20-3317300 , vagy az info@iszerszam.hu email címre is küldhetsz levelet.

Tartalomhoz tartozó címkék: fúrás fúró tanács szerszám

Keresés