A Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.
Ön itt jár: > >

A fafúrás eszközeiről, újdonságairól részletesen

Juhász Barnabás
A fafúrás eszközeiről, újdonságairól részletesen

A fúrás a fa alapanyagok megmunkálása esetében is egy fontos feladat, ami nem mindig egyszerű, ha nincs megfelelő szerszám a kezünkben.

 

A mai blogbejegyzésünkben e témakörrel részleteiben foglalkozunk, mert biztos tudok nektek érdekes, vagy nem ismert szerszámot ajánlani és ötleteket adni, miként tudjátok könnyebben elvégezni a faanyagok fúrását is.

Ma már számos olyan feladat könnyen, akár házilag, barkács de ipari körülmények között is elvégezhető, ami korábban gondot okozott. A szerszámpiac ma már nagyon jó, olcsó és gyors megoldásokat biztosít minden felhasználó számára. Lehet szó nagyméretű, vagy hosszú furatról, esetleg süllyesztett csavarfészek, kivető pánt, zsanér besüllyesztéséről vagy zsaluzat átfúrásáról.

 

A fafúrókat lehet használni a jól ismert fúrógép típusoknál, a hagyományos hengeres befogású tokmányokkal, de amiről sokan nem tudhatnak, van már SDS-PLUSZ és a BIT befogással rendelkező fúrószár is. Tehát tudjuk használni akár az ütve fúrógépet, vagy csavarbehajtót is ezekkel a szerszámokkal még fa fúrásra is, de lényeges, hogy az ütve fúró funkciót kapcsoljuk ki! Ezután már dolgozhatunk, és nem kell másik gép erre a feladatra. Ha már gépünk van, ki kell választani a célunknak megfelelő fúrószárat, ami darabra vagy éppen készletben is kapható.

Födémfúró

A födémfúrók más néven zsaluzatfúrók, HSS vagyis edzett gyorsacélból készült termékek. A hosszú szárvég, 100mm hosszú spirálhorony és 118 fokos fúrócsúcs a jellemzői. Használható kemény és puhafa, könnyű szerkezeti anyagok, rétegelt lemezek fúrására, építőipari és belsőépítészeti munkáknál, hosszú és gyors helyszíni furatok elkészítésére. Már 6mm átmérőtől, és 400mm hossztól, egészen 22mm átmérőig, és 600mm hosszúságig rendelkezésetekre áll. Elmondhatjuk tehát, hogy igazán nagy a méretválasztékban kapható. Befogása hengeres, minden 13mm-es tokmánnyal szerelt fúrógépben használható.

Miért is más, mint a hosszú hengeres fafúró? Mert a födémfúró, vagy zsaluzatfúró spirálhossza minden méret esetében fix 100mm, tehát a hengeres szárrész hossza, ami méreten ként változó, legalább a fúró teljes hosszának a 75% -át teszi ki. Ez azért jó, mert sokkal stabilabb, erősebb nagyobb igénybevétel esetében is, mert köztudottan a fúrószár legsérülékenyebb része a spirál, hiszen itt van elvékonyítva az anyag a forgács kihordására. Összehasonlítva egy általános kialakítású fúrószárral, pont fordított ez az arány, azaz legalább a 2/3 része a spirál. 

ABRABORO Födémfúró HSS zsaluzat fúró

(ABRABORO Födémfúró HSS (zsaluzat fúró) )

 

Ha már itt tartunk, akkor folytassuk a jól ismert, klasszikus, hagyományos kialakítású fafúrókkal.

Fafúró hosszú változata 6mm átmérőtől 12mm átmérőig, 250mm maximális hosszban kapható. Anyaga edzett króm-vanádium (CV) acélból készül. Az esztergált központosító csúcs és elővágó él indítja a spirálrészt, ami a fafúrók jellegzetes kezdő kialakítása. Befogása hengeres, minden 13mm-es tokmányú géphez használható.

A rövid fafúró típusának leírása megegyezik a hosszú változatéval, csak a mérettartománya más. A rövid típus már 3mm átmérőtől és 61mm hossztól, egészen 20mm átmérőig és 200mm hosszig rendelkezésetekre áll, akár fúrókészletben akár db-os kiszerelésben.

 

Akinek ez kevés, nagyobb és hosszabb furatot szeretne készíteni, már van rá megoldás!

Gerendafúró hengeres szárral

Szerintem a neve is jól tükrözi, mert itt igazán nagy méretek vannak! E típus is edzett króm-vanádium (CV) acélból készül, a legkisebb átmérő 6mm, ami 230mm hosszú, a legnagyobb pedig a 32mm-es átmérő és 600mm hosszú fafúró, (csak legyen olyan gépünk, ami bírja). Jellegzetes LEWIS spirálforma egyedivé teszi, az esztergált központosító csúcs és elővágó él pontos, gyors és tiszta fúrást biztosít kemény és puha fában, homlokfában és gerendában egyaránt.

hosszú hengeres abraboro fafúró

(ABRABORO Fafúró, hosszú, hengeres)

 

Ahogy már az elején említettem, lesznek olyan szerszámok a blogunkban, amik azért egy kicsit sem mondhatók közismertnek! A következő szerintem egy ilyen termék.

Gerendafúró SDS-PLUSZ befogással!

A gerendafúró SDS-PLUSZ befogással, fához! Szinte mindenben azonos a hengeres befogású típussal, a méretválaszték is hasonló, de a legfontosabb különbség a befogásából adódik. Az SDS-PLUSZ tokmányokat kifejezetten építőipari gépeken, betonfúró gépeken használnak, és hogy ne kelljen a gépcsere (+1 gép), elég a fúrószárat cserélni és már dolgozhatunk is. Fontos azonban, hogy NE ÜTVEFÚRÓ módban fúrjunk fát.

ABRABORO Gerendafúró SDS Plus

(ABRABORO Gerendafúró, SDS Plus)

 

Bit befogású fafúró

Hát erre sem mondhatnánk, hogy sokan ismerik! Pedig milyen jó, ha pl.: bútor összeszerelésnél nem kell a tokmánnyal szórakozni, vagy a másik gépért nyújtózkodni, csak kikapjuk a bittartóból a bitet, és már tehetjük is a helyére a fúrószárat! Hatékony és gyors megoldás akkus gépek használatánál. A készlet praktikus, ütésálló, műanyag tartóban, 3-tól 6mm-ig fúrókkal, bitek + mágneses bittartóval, a mi fúrókészleteink között megtalálható.

ABRABORO Bit és fafúró készlet 17 részes

(ABRABORO Bit- és fafúró készlet, 17 részes)

 

90 fokos süllyesztő fához

Kombinált szerszám, két részből áll, fúrószárból és a süllyesztőből, ami csavarral rögzítve van a spirálrész végén. Így egy lépésben elkészíthetjük vele a süllyesztést és a furatot is, ami ezáltal biztos, hogy a furat középpontjában lesz elkészítve. A készlet praktikus műanyag tartóban van, melyben 3mm-től 6mm átmérőig tartalmazza a fúróhegyeket és 20mm átmérőig tudjuk vele a süllyesztést elkészíteni. A terméket a fúrókészletek között találhatjátok meg.

ABRABORO süllyesztő készlet 9 részes fához

(ABRABORO 90°-os süllyesztő készlet, 9 részes (Fához) )

 

Forstner fúrók

A forstner fúróink hengeres befogással, keményfém lapkás (HM) kivitelben készülnek, ajánljuk kivető pántokhoz, illetve vasalatok süllyesztő fúrásához. Kemény és puhafában, nemesített fában, rétegelt lemezek és műanyag bevonatos forgácslemezek, bútorlapok fúrására. Sokkal hosszabb élettartamú a keményfém lapkás kivitel, mint a hagyományos HSS típus, és sokkal többféle anyagban megbízhatóan használható. A méret tartománya: 15mm-től 50mm átmérőig terjed. Forgalmazzuk db-ra és készletben is.

ABRABORO Forstner fúró keményfémlapkával HM 5 részes készlet

(ABRABORO Forstner fúró keményfémlapkával (HM) és

ABRABORO Forstner fúró keményfémlapkával (HM) 5 részes készlet)

 

Felsőmarók

Ha már a fafúrókról beszélünk, a fa megmunkálása nem csak fúrásból áll, itt megemlíteném a felsőmarókat is. Aki még nem dolgozott vele, most megismerheti e remek és hasznos szerszámot. A faanyagok szélének, oldalának díszítésére használják elsősorban. Nagyon sokféle mintát, formát, alakot tudunk egyszerűen ezekkel a különböző felsőmaró fejekkel elkészíteni. Van a fúrókészleteink között a 12 különböző kialakítású, keményfém (HM) felsőmarót tartalmazó készlet. Ezek ipari minőségű, csapágyazott szerszámok. Persze szükséges hozzá felsőmaró gép is, amennyiben ilyen jellegű munkáink vannak. Csodálatos, egyedi dolgok készíthetők egy ilyen szerszámmal. A tárolódobozon jól látható illusztrációkból el is tudjátok képzelni, melyik fej milyen formát készít és hogy mire alkalmas. Dolgozhatsz vele iparszerűen is, vagy csak barkácsolnál, ha szereted a fát és szívesen dolgozol vele, erre biztosan szükséged lesz!

ABRABORO HM felsőmaró 12 részes készlet

(ABRABORO HM felsőmaró 12 részes készlet)

 

 

Mindenkinek jó munkát kívánok, és ha bármilyen kérdésed lenne, írj az info@iszerszam.hu email címre vagy hívj a +36203317300 telefonszámon, ingyenes szaktanácsadással segítünk jól dönteni, ha továbbra is bizonytalan vagy a számodra megfelelő szerszám, fúró kiválasztásában.

„Az iszerszam.hu webáruház révén, könnyen hozzájuthat mindenki, az igényeinek megfelelő fafúró és fa megmunkáló szerszámokhoz!”

 

Juhász Barnabás

Ügyvezető

iszerszám Webáruház

iSzerszám webáruház logo

Keresés